CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TEKİN BİNGÖL YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
16.11.2017

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TEKİN BİNGÖL YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARINI BİR ARAŞTIRMA ÖNERGESİYLE TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Bingöl: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde, Ülkelerin dış politikalarında yaşanan dalgalanmaların ve ilişkilerdeki gerginliğin, yurt dışında yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımızın günlük hayatlarını doğrudan etkilediğini ifade etti. Son dönemde Türkiye’nin dış politikasındaki eksen kaymaları, hatalı girişimler, mezhep temelli yaklaşımlar ve ülke içinde seçime dönük tutumlar, gurbette vatan hasreti ile yaşayarak ülkelerine katkı sunmaya devam eden vatandaşlarımızı mağdur etmekte olduğunu ifade etti.

Avrupa’nın çeşitli ülkeleriyle yaşanan anlamsız gerilimleri ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bu gerilimli ortamdan ve siyasi iklimden olumsuz yönde etkilenerek tedirginlik yaşadıklarını belirterek, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dış politikanın yansıması temelinde yaşadığı sorunların yanı sıra artık kronik hale gelmiş sorunları da bulunmaktadır. Bu sorunlar vatandaşlarımızın ülkemize gelerek hasret gidermesine ve/veya ülkelerine maddi ve manevi katkı sunmalarına engel olacak türdendir dedi.

Tekin Bingöl: İzin dönemlerinde uçak biletlerinin pahalılığı, Karayoluyla yapılan seyahatlerde Kapıkule sınır kapısındaki yetersiz hizmetler, Kamu bankalarından yapılan havale oranlarının yüksekliği, Emeklilik işlemlerinin ataşelikler aracılığıyla yapılabilmesi, Mavi kartlıların sorunları, Dövizle askerlik ve seçme seçilme konularıyla ilgili 8 maddelik bir araştırma önergesini TBMM başkanlığına sundu.

Önergenin sonunda: Bahsi geçen sorunların bir kısmı için yasal düzenlemeler gerekmekteyken bir kısmı piyasa koşullarında biçimlendiği için diyalog kanallarının geliştirilmesi gerekmektedir. Başka bir ifadeyle bahsedilen sorunların yalnızca Hükümet girişimiyle çözülemeyeceği ortada olduğu gibi, bu konuda harekete geçilmesi, sorunlara karşı sistemli bir çözüm paketinin hazırlanması gerekmektedir. Dünyada bu konuda yapılmış çalışma ve deneyimlerden yararlanmamız mecburi olmuştur. Bunun için ise Meclis çatısı altında bir komisyon kurulması, çalışmaların daha sistemli yürütülmesine katkı sağlayacağı gibi, önerilerin uygulanması açısından da yararlı olacaktır dedi.