GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİNGÖL, VARLIK FONU’NU SORDU
23.02.2017
GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİNGÖL, VARLIK FONU’NU SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Başbakan Binali Yıldırım’a Varlık Fonu’nu sordu.

Bingöl, “Hazinede bulunan kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu’na devredildiğini söyleyerek, Bakanlar Kurulu Kararı’yla yapılan devirde Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, BOTAŞ, PTT, TPAO, TÜRKSAT, ETİ Maden, Çaykur ve BİST’in Varlık Fonu’na aktarıldığını biliyoruz” dedi.

Bu Fon’un gelirleri belli olduğu halde giderlerinin hangi alanlara ve ne amaçla kullanılacağı konularında yasada hiçbir açıklamanın bulunmadığını belirten Tekin Bingöl, Başbakan Yıldırım’ın yazılı olarak cevaplaması için aşağıdaki soruları yöneltti.

1- Türkiye’nin bir Varlık Fonu kurmak için herhangi bir emtiası ya da bir gelir fazlalığı var mıdır?
2- Türkiye’nin petrol, doğalgaz gibi bir emtiayı ihraç ederek elde ettiği gelirleriyle yaratabildiği bir bütçe fazlası ya da cari fazlası veya fazla veren bir kamu emeklilik sistemi var mıdır?
3- Fon’un gelirleri sıralanmış olduğu halde hangi giderlere yöneleceği bu kanun metninde var mıdır?
4- Bu yasaya göre yapılacak gider denetimi neye dayanarak yapılacaktır?
5- Bütçeye gidecek gelirlerin bir bölümünün bu Fon’a aktarılması dışında Varlık Fonu için yeni bir gelir tanımlanmakta mıdır?